Eğik kule denilince akla ilk olarak Pisa Kulesi gelir ancak pek çok kendinden eğimli kule vardır. Adeta Pisa’ya rakip olacak bu kuleler ilginizi çekecek. Haydi, birlikte görelim!
1. Eğik Torun Kulesi – Polonya
Bu kule 14. yüzyılda Polonya’da inşa edilmiştir. Kule ilk yapıldığında surların bir parçasıydı ve üç duvarı vardı. Çünkü cephanenin üst kata taşınması için duvarlardan biri boş bırakılmıştı. Eğik Torun Kulesi, Orta Çağ’a gelindiğinde re’sen eğilmeye başlamıştır.
Kulenin eğimli olmasının nedeni zemin üzerine inşa edilmiş olmasıdır. Eğimin nedeni kesin olsa da insanlar zaman içinde kulenin neden eğildiğine dair hikayeler icat etmekten vazgeçmemişler.
Kimileri Tanrı’nın yapıyı matematikçi Kopernik’in Tanrı’ya karşı keşfi sayesinde yana yatırdığını söylerken, kimileri de bu kulenin bir şövalye tarafından yapıldığını ve şövalye cezalandırıldığı için yana yatırıldığını söylüyor.
2. Oldehove Leeuwarden – Hollanda
Hollanda’da bulunan bu kulenin yapımına 1529 yılında başlanmış. Ancak halen üretimi devam eden kule 1533 yılında eğilmeye başladığından insanlar binayı terk etmiş ve kule tamamlanamamıştır.
120 metre olarak planlanan kule 48 metre yükseklikte kalmış ve kuleye eklenmesi planlanan kilise maalesef plan dışı kalmıştır.
Tüm bu olumsuzluklara rağmen yarım kalan kule, halen iyi bilinen bir turizm merkezi ve gözetleme noktası olarak kullanılmaktadır.
3. Huzhu Pagoda Şanghay – Çin
Bu kule, 1079 yılında Zhou Wenda adlı bir general tarafından beş Buda heykelini saklamak için inşa edilmiştir. Depo olarak kullanılan bu kule yapıldıktan bir süre sonra re’sen eğilmeye başlamıştır. Hatta bu kule 1788 yılında havai fişeklerin neden olduğu bir yangında ağır hasar gördüğü için eğimi giderek artmıştır.
4. Due Torri Bologna – İtalya
İki kule anlamına gelen bu eğik kulelerin her ikisi de Pisa’dan daha eğimlidir. Aslında Garisenda kulesi, İtalya’da şimdiye kadar bulunan en yalın kule rekorunu elinde tutuyor. Bu kuleler 12. yüzyılda inşa edilmiş ve savunma amaçlı yapılmıştır. Ancak aileler kuleleri savunmadan çok zenginliklerini göstermek için kullanmışlardır.
5. Bad Frankenhausen Eğik Kule – Almanya
56 metre yüksekliğindeki bu kule bir kilise kulesidir ve Pisa kulesinden daha fazla eğime sahiptir. Kulenin yana yatmasının ana sebebi şehrin yer altı coğrafyasıdır.
6. Teluk Intan Eğik Kule – Malezya
1885 yılında inşa edilen bu kule, halkın içme suyu depolaması için bir tank olarak tasarlandı. Daha sonra kasabanın zaman tutucusu tarafından kuleye bir saat yerleştirildi. Kule su deposunu taşıyacak kadar sağlam olmadığı ve toprak temel üzerine inşa edildiği için zamanla eğildi.
7. Al-Nuri Musul Ulu Camii Minaresi – Irak
1172 yılında inşa edilen kule, Nureddin Mahmud Zengi tarafından yaptırılmıştır. Aslında kule adını kuleyi yapan Zengi’den almıştır. Eğimli yapısıyla dikkat çeken kule 2017 yılında yıkılmıştır.
8. Jam Ghor Minaresi – Afganistan
65 metre yüksekliğindeki bu kule 1194 yılında yapılmıştır. Etrafı yüksek dağlarla çevrili olan bu kule kaplaması, taşları ve süslemeleriyle ünlüdür. Minarenin tabanı su dolu bir kaideye sahip olduğu için kule bir süre sonra eğilmiştir.
9. Zaragoza Eğik Kulesi – İspanya
1504 yılında inşa edilen Zaragoza Eğik Kule 80 metre yüksekliğe sahiptir. Bu kule yapıldıktan kısa bir süre sonra eğilmiştir. Kulenin yana yatırılmasının nedeni, inşaatın yanlış yapıldığına dair inanış. Tanınmış bir kule olan Zaragoza, yıkılacağından korkulduğu için belediye tarafından yıkıldı.
10. Suurhusen Eğik Kulesi – Almanya
5.19 derecelik bir eğime sahip olan bu kule, eğimi ile Guinness dünya rekorunu elinde tutuyor. Karşılaştırma yapmak isterseniz herkesin bildiği Eğik Pisa Kulesi’nin eğimi 3.99 derecedir. Kule, Orta Çağ’da bir bataklık üzerine inşa edilmiş ve yıllarca yokuşa direnmesine rağmen sonunda yenik düşmüştür.
haberaltinekin.com.tr